dissabte, 12 de febrer del 2011

Gràcies per la propina. Ferran Torrent

Títol: Gràcies per la propina (1994)
Autor: Ferran Torrent
Editorial: Columna
Col·lecció: Columna Jove
Edició i any: Tercera, 1996
Pàgines: 223
Idioma: Català
ISBN: 84-7809-939-5



Novel·la

Sinopsi

Una peculiar família llibertària en què dos oncles aparentment solters fan de pare i mare, una escola repressora, una església i unes forces de l'ordre omnipresents, uns bordells plàcids i uns cafès plens d'escalfor són alguns dels escenaris i personatges d'aquesta novel·la de Ferran Torrent, Premi Sant Jordi 1994. De fet, ens trobem davant dels records d'infantesa i joventut d'un tal Ferran Torres a la proteica i felliniana València dels anys seixanta, una ciutat on gairebé tot és possible sense que ningú se'n sorprengui.
Valent-se d'un llenguatge extraordinàriament acolorit i expressiu, Ferran Torrent ha aconseguit escriure tant un fascinant retaule evocatiu d'una ciutat i una època com una ben personal "novella de formació", en què assistim a una col·lectiva iniciació a la vida: en un món enrigidit de convencionalismes socials i morals, tothom, des del més petit al més gran, es veu abocat a buscar-se la vida. I a fe que la troben!
No hi ha dubte que en Gràcies per la propina, i sense perdre els trets que l'han caracteritzat i fet popular arreu, Ferran Torrent s'endinsa pels viaranys d'un territori més personal i intimista, bo i oferint-nos una història plena d'humor, tendresa i seducció.

Sobre l'autor
Ferran Torrent i Llorca (Sedaví, l'Horta, 30 de maig de 1951) actualment és un escriptor i periodista valencià més reconeguts i amb major xifra de vendes. Des dels seus inicis ha sigut conscient de les dificultats culturals i lingüístiques del País Valencià, però, en certa manera, el seu èxit representa la culminació de la normalització lingüística als territoris de parla catalana. Un dels trets més característics dels seus escrits és que fa ús de les variants valencianes. El gènere que més ha treballat és el de la novel·la negra. A més, col·labora cada dissabte i diumenge al programa de ràdio La Primera Pedra de RAC1 des de fa diversos anys.
Educat en un col·legi de jesuïtes, va començar la carrera de Dret però la va deixar. Es dedicà durant anys a treballar en qualsevol feina: venedor, representant comercial i d'altres oficis, fins que l'èxit literari li va facilitar dedicar-se només a escriure. Aquesta cita és una bona mostra del seu caràcter i manera d'enfrontar la vida:
"Sempre m'han posat nerviós els puristes de tota mena: els de la llengua, els de literatura i els de tot. La veritat és que m'inspira més un antre que un ateneu. I m'ho passe millor, més ben dit, molt millor entre dones de qualsevol tipus que entre savis i intel·lectuals. Preferisc els bordells a les cadires d'una acadèmia. Els intel·lectuals i els polítics són les espècies que més m'avorreixen."
Per a més informació sobre aquest autor podeu consultar aquí.

Obra
Podeu consultar les seves obres aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada