dimecres, 12 de gener del 2011

El misterioso caso de Styles. Agatha Christie

Títol: El misterioso caso de Styles (1920)
Autora: Agatha Christie
Editorial: Molino
Col·lecció: Agatha Christie
Edició i any: Primera, 1995
Pàgines: 255
Idioma: Espanyol
ISBN: 84-272-8501-9



Misteri i intriga

Sinopsi
La novel·la se situa en una casa de camp a Essex, on Poirot ha de fer front a un cas complicat: Emily Inglethorp, una adinerada anciana i propietaria de la mansió Styles, mor després de patir unes terribles convulsions. Aparentment sembla un atac de cor, però es descobreix que ha estat assassinada amb estricnina. Tots els hostes de la vella mansió tenen motius per matar a la senyora Emily i cap d'ells posseeix una quartada satisfactòria. Malgrat tot, les sospites recauen sobre el seu nou marit, un home vint anys més jove amb qui la família de la senyora no hi confia ben gens. Els indicis? Un misteriós testament destruït, una tassa de cafè trencada, una taca de cera i un test de begònies acabat de plantar. Molt poc per a qualsevol, a no ser que es tracti del genial detectiu belga Hercule Poirot.
Aquest és el primer llibre de l'escriptora, escrit el 1920 mentre col·laborava en una farmàcia de la Creu Roja durant la Primera Guerra Mundial. El fet de treballar en una farmàcia li va proporcionar una gran font de coneixements sobre diversos verins. En aquest llibre apareixen tres dels seus personatges més rellevants. Poirot, Hastings (el seu fidel amic i ajudant) i l'Instpector Japp. Aquesta obra va ser portada al cinema amb David Suchet com a Poirot.

Sobre l'autora
Agatha Mary Clarissa Miller, Lady Mallowan (15 de setembre de 1980 - 12 de gener de 1976) va néixer a Torquay, Devon, Anglaterra, el seu pare era nord-americà i la mare britànica (encara que mai va posseir la ciutadania dels EUA). Ha estat, segurament, l'escriptora anglesa de novel·la detectivesca més important i innovadora. Sovint és anomenada "reina del crim". També va escriure novel·les sentimentals sota el pseudònim de Mary Westmacott.
És l'escriptora de novel·la detectivesca més coneguda del món i l'autora més venuda de qualsevol gènere, a excepció de William Shakespeare. S'han venut al voltant de dos mil milions d'exemplars dels seus llibres en anglès, i uns altres mil milions en unes tres-centes tres llengües en què ha estat traduïda. Va publicar més de vuitanta novel·les i obres de teatre en la majoria de les quals intervenia algun dels seus personatges principals, Hercule Poirot i Miss Marple. Encara que li agradava variar en la forma establerta de les històries detectivesques, era escrupolosa en el fet de jugar net amb el lector i no amagar-li cap tipus d'informació per tal que pogués resoldre el misteri. Algunes de les seves novel·les s'han portat al cinema, fins i tot diverses vegades (Assassinat a l'Orient Express, Mort an Nil).
En la vida sentimental, el seu primer matrimoni va ser amb el coronel Archibald Christie, el 1914, aviador de la companyia Royal Flying Corps. La parella va tenir una filla, rosalind Christie Prichard Hicks el 1919, i es va divorciar el 1928 car no va ser un matrimoni feliç.
Va començar e escriure a mitjans de la Primera Guerra Mundial (1916), quan va crear el seu personatge d'Hercule Poirot, el petit detectiu belga amb el cap ovalat i la seva passió per l'ordre, i des de llavors un dels detectius més populars des de Sherlock Holmes.
El 1930 es va casar tot i estar divorciada, amb el catòlic Max Mallowan, un arqueòleg catorze anys més jove que ella. El va acompanyar en els seus viatges al Pròxim Orient, ambientació que va fer servir en algunes novel·les. El 1971 li fou concedit el títol de Dama de l'Imperi Britànic.
Agatha Christie morí de causes naturals el 12 de gener del 1976, als vuitanta-cinc anys, a Winterbrook House, Cholsey, prop de Wallingford, Oxfordshire. Està enterrada al cementiri de l'església de St. Mary, a Cholsey.
Diversos dels seus llibres han estat publicats després de la seva mort, entre ells la seva autobiografia.
Per a més informació podeu consultar aquest web.

Obra
Té una obra molt extensa, la podeu consultar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada