diumenge, 9 de gener del 2011

El planeta dels simis. Pierre Boulle

Títol: El planeta dels simis (1963)
Autor: Pierre Boulle
Editorial: La Magrana
Col·lecció: Les ales esteses
Edició i any: Primera, 2001
Pàgines: 200
Idioma: Català

Ciència Ficció

Sinopsi
No es pot fer una sinopsi gaire llarga sense desvelar tresors que amaga aquest llibre. Molt resumidament, una parella de turistes estel·lars troba a l'espai una ampolla amb un missatge en el que es relata la història del viatge de Ulysse Méroe, el professor Antelle i el seu alumne Arthur Levian a l'estrella Beltegeuse (també coneguda Alfa Centauri) on descobreixen un planeta de característiques similars al nostre. Nogensmenys, allà l'evolució s'ha desenvolupat d'una manera completament diferent a la de la Terra, i són els simis els que han desenvolupat intel·ligència mentre que els humans no són més que bèsties salvatges utilitzades com a subjectes d'experimentació.
És un llibre inquietant, una faula sobre l'angoixa que sent l'home privat de la seva dignitat, una reflexió sobre la por a allò desconegut. Un clàssic de la literatura i del cinema.

Sobre l'autor
Pierre François Marie Louis Boulle (Avignon, 21 de febrer de 1912 - París, 30 de gener de 1994) fou un escriptor francès, les seves obres més conegudes i que ambdues van ser portades al cinema foren El pont sobre el riu Kwai (1952) i El planeta dels simis (1963).
Fou enginyer i de 1936 a 1939 treballà com a tècnic en una plantació d'arbres de cautxú a Malàisia. Durant la Segona Guerra Mundial, Boulle s'allistà a l'exèrcit de la Indoxina francesa. Quan els alemanys ocuparen França, entrà en la resistència antinazi dins el moviment de la França Lliure a Singapur.
Actuà com a agent secret fent servir una falsa identitat de ciutadà anglès sota el nom de Peter John Rule, i ajudà al moviment de la resistència francesa a Xina, Birmània i la Indoxina francesa. El 1943, fou capturat pels partidaris de la França de Vichy en el riu Mekong i com a conseqüència fou condemnat a treballs forçats a perpetuïtat. Acabada la guerra fou nomenat chevalier de la Légion d'Honneur i condecorat amb la Croix de Guerre i la Médaille de la Résistance. Ell mateix descrigué aquestes experiències en l'obra autobiogràfica El meu propi riu Kwai (1967).
Poc després de la Guerra, Boulle es traslladà a París i començà a escriure. El 1952 publicà El pont sobre el riu Kwai, que esdevingué un bestseller mundial, guanyant el Premi Sainte-Beuve. El llibre es basava en les experiències reals de Boulle durant la Guerra, essent considerat com una obra semi realista.
El 1957, David Lean transformà en pel·lícula El pont sobre el riu Kwai, que guanyà diversos Òscars, incloent el de millor pel·lícula i el de millor actor (Alec Guinness). El mateix Boulle guanyà el premi del millor guió adaptat malgrat que no era ell l'autor del guió. El motiu d'això era que els autèntics guionistes, Carl Foreman i Michael Wilson, eren considerats sospitosos de simpatitzar amb el comunisme (en l'època de la caça de bruixes). L'Acadèmia de Cinema va finalment afegir els seus noms als Òscars l'any 1984.
El 1968, d'una altra obra de Boulle, El planeta dels simis, un clàssic de la Ciència ficció (o més correctament ficció científica), se'n va fer una pel·lícula per Franklin J. Schaffner, guanyant un Òscar i amb quatre seqüeles. El 2001, Tim Burton en feu una versió que no va tenir tant d'èxit.

Per a més informació sobre aquesta obra, podeu consultar aquí. També podeu llegir aquí un article interessant d'Enric Vila publicat al diari Avui.

Obra
- Le fou du quartier
- William Conrad (1950)
- Le Sacrilège malais (1951)
- Le pont de la rivière Kwaï (1952)
- La Faz (1953)
- Le Bourreau (1954)
- L'Épreuve des hommes blancs (1955)
- Les Voies du salut (1958)
- Un métier de seigneur (1960)
- La Planète des singes (1963)
- Le Jardin de Kanashima (1964)
- Le Photographe (1967)
- Les Jeux de l'esprit (1971)
- Les Oreilles de jungle (1972)
- Les Vertus de l'enfer (1974)
- Le Bon léviatan (1977)
- Les Coulisses du désespoir (1981)
- Miroitements (1982)
- La Baleine des Malouines (1983)
- Pour l'amour de l'art (1985)
- Le Professeur Mortimer (1988)
- Le Malheur des unos... (1990)
- A la nous deux Satan (1992)

Comentari
És un llibre imprescindible pels amants de la ciència ficció. Narrat magistralment, amb un final meravellós i sobretot, amb un plantejament de la humanitat que fa pensar moltíssim. Per mi, està molt a prop d'un 10, per això és un clàssic obligatori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada