divendres, 14 de gener del 2011

El senyor de les mosques. William Golding

Títol: El senyor de les mosques (1954)
Autor: William Golding
Editorial: Empúries
Col·lecció: La Via Làctia
Edició i any: Primera, 2008
Pàgines: 237
Idioma: Català
ISBN: 978-84-9787-323-9



Novel·la

Sinopsi

El senyor de les mosques és la història d'uns nois que naufraguen i sobreviuen en una illa solitària. Tots ells són fills de bones famílies, els quals havien après a l'escola els principis bàsics de la bona educació. Però, situats en un entorn estrany, esdevenen uns perfectes salvatges, en poc temps. Tot el brillant vernís amb el qual la societat civilitzada decora els seus infants es fondrà, a poc a poc, amb el contacte del sol, la por, l'aire i la soledat. Tal com passa al món dels adults, quan la por fa sorgir la irracionalitat dissimulada sota un fals civisme.
El senyor de les mosques es presenta com una metàfora d'aquesta irracionalitat, que pot conduir a crear ídols falsos i ideologies absurdes. També, convida a reflexionar sobre com podria arribar a ser una societat on no existissin les normes bàsiques de convivència; i la necessitat d'establir unes lleis per a qui no les complís.

Sobre l'autor
Sir William Gerald Golding (Newquay, Gal·les, 1911 - Perranarworthal, 1993) fou un escriptor gal·lès guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1983.
Va estudiar a la Universitat d'Oxford, on posteriorment va impartir seminaris de llengua anglesa. Durant alguns anys va treballar en el teatre, com a actor i com a autor, encara que va preferir dedicar-se a l'ensenyament. Així, va ser mestre d'escola fins que es va allistar a la Marina durant la Segona Guerra Mundial. Acabada la guerra, va començar a escriure de nou.
La primera novel·la, El senyor de les mosques (1954), la versió cinematogràfica de la qual va dirigir Peter Brook el 1963, va tenir un enorme èxit, i ha estat considerada com una de les obres més importants de la literatura del segle XX. Es tracta d'una al·legoria de la innata crueltat de l'ésser humà, basada en les experiències del propi autor durant la guerra. Es tracta d'una al·legoria de la innata crueltat de l'ésser humà, basada en les experiències del propi autor durant la guerra. Explica la història d'un grup d'escolars que, com a conseqüència d'un accident d'aviació, han de viure en una illa deserta. Així, es descriu el seu pas gradual d'un estat de relativa innocència a un altre que ratlla la barbàrie. A aquesta novel·la en van seguir d'altres en les que l'autor tractava temes similars, sempre relacionats amb el bé i el mal que habiten en l'interior dels éssers humans: Els hereus (1955) i Martí el nàufrag (1959) entre elles. Molts dels textos de Golding exploren els dilemes morals i les reaccions de les persones quan són sotmeses a situacions extremes. La seva trilogia Rituals de pas (1980, guanyadora del Premi de l'Associació de Llibreters), Barris tancats (1987) i Els focs de baix (1989), deixen entreveure la seva passió pel mar i la navegació. Entre les seves obres restants hi ha dues col·leccions d'assajos, Portes ardents (1965) i Un blanc mòbil (1982), així com una obra de teatre, The Brass Butterfly (1958). Va rebre el premi Nobel de Literatura el 1983 i el 1988 va ser nombrat Sir.

Obra
Podeu consultar algunes de les seves obres més importants aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada