divendres, 14 de gener del 2011

Memòries d'una geisha. Arthur Golden

Títol: Memòries d'una geisha (1997)
Autor: Arthur Golden
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El balancí
Edició i any: Primera, 2006
Pàgines: 437
Idioma: Català
ISBN: 84-297-5750-3



Històrica

Sinopsi

Aquesta novel·la se situa en el Japó de 1929, i explica el relat de la vida de Sayuri Nitta, la nena de 9 anys (Chiyo) que és venguda pels seus pares, uns pescadors pobres, per treballar a la casa de les Geishes de Nitta Okiya, a Kyoto. La seva germana gran Satsu no és acceptada, i és enviada a treballar a un prostíbul. A la casa, la jove Chiyo coneixerà a Pumpkin, una altra nena que va ser entrenada per convertir-se en geisha, així com les famoses geishes Hatsumomo i la seva rival Mameha. Els començaments de Chiyo són durs, però una trobada amb el que serà l'amor de la seva vida, el President, farà que des d'aquest moment només desitgi convertir-se en una famosa geisha per estar més a prop d'ell, i haurà d'aprendre a cantar i ballar, a vestir-se i maquillar-se, a insinuar els seus encants als homes i a servir el te cerimoniosament. La jove geisha viu dividida entre el desig de retrobar la seva família i la necessitat de sobreviure en un món en què la virginitat d'una noia és subhastada al millor postor. Per boca de la geisha Sayuri, que rememora la seva història des de la vellesa, Arthur Golden recrea magistralment el Japó d'abans de la Segona Guerra Mundial.

Sobre l'autor
Arthur Golden (Chattanooga, Tennessee, 1956), és un escriptor d'Estats Units cèlebre per haver escrit el best seller "Memòries d'una geisha". És fill de Ruth Holmberg i Ben Hale Golden, ambdós editors del Chattanooga Times. El seu avi era Adolph S. Ochs, editor del New York Times. Golden va ser educat a l'escola Baylor.
Va estudiar a la Universitat Harvard i va rebre un títol en Història de l'Art, especialitzant-se en Art japonès. Al 1980 va obtenir un Mestratge en Art en Història Japonesa a la Universitat Columbia. Dos anys després es va casar amb Trudy Legee.
La seva atracció pel món oriental el va portar a estudiar xinès mandarí, i a residir a Pekin i a Tokio, la capital japonesa. Durant aquest temps va estar un estiu a la Universitat de Beijing.
Quan va tornar a Estats Units, va obtenir un M.A. en Anglès a la Universitat de Boston. Després de treballar com a editor en el Chattanooga Times, Golden va publicar la seva primera novel·la, Memòries d'una Geisha, 1996, un best-seller pel que va comptar amb l'experiència de la Iwasaki Mineko en aquesta descripció de Sayuri, una anciana nipona resident a Nova York que rememora les seves vivències com a geisha a Kyoto. El 2005, es va filmar una pel·lícula d'aquesta novel·la protagonitzada per Ziyi Zhang i Ken Watanabe, i dirigida per Rob Marshall, obtenint tres Premis de l'Acadèmia.
Mineko demandaria a Golden després de l'aparició d'aquesta novel·la per difamació i incompliment de contracte, apareixent anys després la seva pròpia versió en un llibre titulat "Vida d'una Geisha: La verdadera història".

Obra
- Memòries d'una geisha (2006)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada