diumenge, 16 de gener del 2011

Els homes que no estimaven les dones. Stieg Larsson

Títol: Els homes que no estimaven les dones (Millennium I) (2005)
Autor: Stieg Larsson
Editorial: Columna
Col·lecció: Clàssica
Edició i any: Primera, 2008
Pàgines: 625
Idioma: Català
ISBN: 978-84-664-0924-7


Misteri i intriga

Sinopsi

En Mikael Blomkvist, periodista i fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Millennium, és acusat i condemnat per difamació pels tribunals d'Estocolm. El seu delicte ha estat fer públiques una sèrie de greus acusacions contra un dels empresaris més importants del país. Abans d'entrar a la presó, però, rep una curiosa trucada: en Henrik Vanger, patriarca d'una altra de les sagues escandinaves més poderoses, li demana que investigui la desaparició quaranta anys enrere de la seva neboda Harriet. Amb l'inestimable ajut de la Lisbeth Salander, una jove pertorbadora i socialment inadaptada, carregada de tatuatges i pírcings, i amb memòria fotogràfica i unes habilitats com a hacker insuperables, formarà un tàndem perfecte i junts es veuran arrossegats dins una espiral de secrets i mentides que no s'haurien imaginat mai.
Corrupció política, espionatge industrial, intrigues familiars, protagonistes inquiets, amor al límit... tots aquests són només alguns dels ingredients que fan que aquesta apassionant obra hagi estat batejada per mitjans de tot el món com la novel·la negra de la dècada i que més de quatre milions de persones ja hagin devorat les seves pàgines. Una gran novel·la d'intriga financera i política que descriu amb gran força el que s'amaga darrere de les societats democràtiques.
És el primer llibre de la Trilogia Millennium, que continua amb La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina i La reina al palau dels corrents d'aire. L'autor va entregar les tres novel·les alhora a la seva editora, tres mesos abans de morir d'una sobtada crisi cardíaca, el 2004, i mai ha conegut l'èxit que ha tingut la seva obra. L'any 2005 es va publicar per primera vegada en suec i el 2008 per primera vegada en català. En aquest últim se n'han fet catorze edicions des del maig del 2008 fins al juliol del 2009. La traducció fou realitzada per Alexandre Gombau Arnau i la Núria Vives. Aquest llibre va ser representat al cinema amb la pel·lícula homònima dirigida per Neils Arden Opley, i estrenada el febrer del 2009. Tallada en dos capítols, forma part d'una mini serie televisiva, de sis capítols en total, formada per les tres pel·lícules de la trilogia, comprada i emesa per la cadena de televisió Canal Plus.

Sobre l'autor
Karl Stig-Erland Larsson, conegut com a Stieg Larsson (Skelleftehamn, 15 d'agost de 1954 - Estocolm, 9 de novembre de 2004) va ser un periodista i escriptor suec, famós per l'èxit de la publicació pòstuma de la sèrie de novel·les de misteri "Millennium", de la qual és autor. Millennium és una trilogia formada pels títols "Els homes que no estimaven les dones", "La noia que somiava en un llumí i un bidó de gasolina" i "La reina al palau dels corrents d'aire".
Els seus pares eren de classe tan humil que van considerar que no tenien prou mitjans per criar-lo i el van enviar a viure amb els seus avis al camp (al petit poble Norsjö, a uns 100 km al nord de Umea), fins a l'edat dels nou anys. L'any 1983, va entrar a treballar com a grafista a la important agència sueca Tidningarnas telegrambyra (TT). Poc a poc, va evolucionar cap a l'ofici de periodista, crític de literatura policíaca i de còmics. L'any 1995 va deixar aquesta agència i va fundar la revista Expo, dedicada a l'estudi i denúncia de les tendències antidemocràtiques, d'extrema dreta i racistes de la societat sueca. El seu compromís contra el racisme, el feixisme i l'extrema dreta va ser molt fort: l'any 1991, coescriu un llibre, Extremhögern (Extremisme de dreta), després Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen (Els demòcrates suecs: el moviment nacional). Dóna conferències arreu del món, incloent-hi Londres, convidat per Scotland Yard. Com a conseqüència d'aquest compromís va ser amenaçat de mort diverses vegades. En el pla polític Stieg Larsson va ser militant a Kommunistiska Arbetareförbundet (Lliga Comunista de Treballadors), però ho va deixar al 1987, desenganyat per la manca de democràcia que hi havia als règims socialistes de l'estranger.
En el pla literari, les seves influències s'han de buscar a la cultura popular. Seguidor de Pippi Langstrum (Pippi Calcesllargues, o Pippi Calzaslargas en la traducció espanyola), el famós personatge creat al 1945 per l'escriptora sueca Astrid Lindgren i en qui es va basar per a crear el personatge de la Lisbeth Salander. També era aficionat a la novel·la policíaca i un gran coneixedor de la ciència ficció. Va formar part i va ser president de la major associació nòrdica de ciència ficció, la Skandinavisk förening för science fiction (SFSF).
També podeu visitar la pàgina web que parla d'ell (en anglès) o consultar altra informació interessant aquí i aquí.

Obra
Col·lecció d'articles
- Stieg Larsson, Anna-Lena Lodenius: "Extremhögern", Stockholm, 1991
- Stieg Larsson, Mikael Ekman: "Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen", Stockholm, 2001
- Stieg Larsson, Cecilia Englund: "Debatten om hedersmord: feminism eller rasism", Stockholm, 2004
- Richard Slätt, Maria Blomquist, Stieg Larsson, David Lagerlöf m.fl.: "Sverigedemokraterna fran insidan", 2004
Novel·les
- Els homes que no estimaven les dones (2005). Duta al cinema sota el mateix títol
- La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina (2006)
- La reina al palau dels corrents d'aire (2007)
Impressions periòdiques
- Svartvitt med Expo, 1999-2002
- Expo, 2002-2004


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada