dimecres, 12 de gener del 2011

L'àngel d'hora en hora. Miquel de Palol

Títol: L'àngel d'hora en hora (1995)
Autor: Miquel de Palol
Editorial: Ediciones B - Proa
Col·lecció: Biblioteca de butxaca
Edició i any: Primera, 1999
Pàgines: 277
Idioma: Català
ISBN: 84-406-9212-9 (Ediciones B)



Novel·la

Sinopsi
Parella estable, solvència econòmica, sol·licita donant de semen... El control de la reproducció ja no depèn del mascle, els rols tradicionals s'han esgotat. A partir d'aquesta novetat del present, a L'àngel d'hora en hora es forma una atmosfera asfixiant, irrellevant, de vegades fins i tot escatològica, de la Barcelona dels vuitanta. Ningú no escapa de la navalla de Palol: militars, família, metges, dirigents intel·lectuals, amb especial atenció cap a un gremi pel qual ell sent un afecte particular, els arquitectes.
A L'àngel d'hora en hora, Miquel de Palol aconsegueix una novel·la incisiva i divertida. Una obra que es fa llegir, amb mecanisme de rellotgeria, que interpel·la el lector sobre l'ascens personal, l'escepticisme i les il·lusions.

Sobre l'autor
Miquel de Palol i Muntanyola (Barcelona, 2 d'abril del 1953) és un arquitecte, poeta i narrador català, fill de l'arqueòleg Pere de Palol i Salellas i nét del també escriptor Miquel de Palol i Felip. Visqué a Valladolid fins als 17 anys on el seu pare era catedràtic d'arqueologia i prehistòria a la universitat de la mateixa ciutat. Miquel de Palol tornà a la seva ciutat natal per estudiar arquitectura. Als 19 anys inicià la seva carrera literària com a poeta. En aquest camp, destaca El porxo de les mirades, obra amb la qual obtingué el premi Carles Riba 1982 i el premi Crítica de Serra d'Or.
L'any 1989 s'estrenà com a narrador i publicà la seva primera novel·la: El jardí dels set crepuscles, obra amb la qual guanyà cinc premis. Segons l'autor, El porxo de les mirades i Indiferència són els antecedents naturals d'El jardí dels set crepuscles. Aquesta última està traduïda a l'italià, l'alemany, l'holandès i el castellà.
L'any 1994, guanyà el premi Ciutat de Barcelona amb la novel·la Ígur Neblí. L'any 1997, gràcies a El Legislador, obtingué el premi Josep Pla. L'any 1998, guanyà el premi Sant Jordi amb El Quincorn: una història romàntica. El 2006, Palol fou guardonat amb el Premi Joanot Martorell per la novel·la Un home vulgar. L'any 2008 guanya el Premi Mallorca de Narrativa per la novel·la El Testament d'Alcestis i és nomenat Premi Nacional de Literatura el 2010 per la mateixa obra.
L'any 1991 deixà de fer d'arquitecte per dedicar-se exclusivament a la literatura i la poesia. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i revistes científiques i culturals com Tarotdequinze, Serra d'Or, El Pont, Avui, El Triangle, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El País, ABC, El Mundo, Interviú i El Urogallo, entre d'altres. És membre de l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana) i del PEN català.

Podeu trobar més informació sobre l'autor aquí i aquí.

Obra
Si voleu consultar la seva obra ho podeu fer aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada