dilluns, 17 de gener del 2011

Tòquio blues. Haruki Murakami

Títol: Tòquio blues (1987)
Autor: Haruki Murakami
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa
Edició i any: Sisena, 2007
Pàgines: 302
Idioma: Català
ISBN: 978-84-9787-112-9



Novel·la

Sinopsi

Considerada un clàssic modern per excel·lència de la literatura japonesa, Tòquio Blues (Norwegian Wood) narra l'educació sentimental d'un jove estudiant al Tòquio dels anys seixanta. Introvertit, tímid i seriós, Toru Watanabe s'enamora de Naoko, una noia impenetrable, i pateix una crisi que el porta a l'aïllament social i a la reclusió. Davant les dificultats de la seva relació amb la Naoko, Toru es llança a un espiral de sexe esporàdic i un dia coneix la Midori, una noia vital, exuberant i plena de vida que revolucionarà el seu món ordenat i tranquil. Tendra, escrita amb to melancòlic i sensual i amb un ritme molt àgil, Tòquio blues narra, amb una encertada i equilibrada mescla de melancolia i sentit de l'humor, les angoixes adolescents, el desengany del primer amor i el trànsit a l'edat adulta.

Sobre l'autor
Haruki Murakami (12 de gener de 1949, Kyoto), és un important autor de novel·les i contes japonès.
Si bé va néixer a Kyoto, visqué gran part de la seva joventut a Kobe. El pare era fill d'un monjo budista mentre que la mare és filla d'un mercader d'Osaka, però ambdós ensenyaven literatura japonesa. Estudià literatura i dramatúrgia grega a la Universitat de Waseda (Soudai), on conegué la seva dona Yoko. La seva primera feina fou en una botiga de discos (igual que un dels seus personatges principals, Toru Watanabe de Norwegian Wood). Abans d'acabar els seus estudis, Murakami obrí el bar de jazz "Peter Cat" a Tòkio, que romangué obert entre 1974 i 1982).
Després del gran èxit de la seva novel·la Norwegian Wood, abandonà el Japó per anar a viure a Europa i a Amèrica. El 1991 va impartir classes a la Universitat de Princeton (Nova Jersey) primer com a docent convidat, després com a professor convidat. El juliol de 1993 va ser contractat per la Tufts University a Medford, Massachusetts. Tornà al seu país el 1995 arran del Terratrèmol de Kobe, la ciutat de la seva infantesa, així com l'atac de gas sarin que la secta Aum Shinrikyo perpetrà al metre de Tòkio, fets sobre els quals escriuria. Actualment resideix a Oiso des del 2001.
Per a més informació consulteu la seva pàgina web.

Obra
Podeu consultar la seva obra aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada