divendres, 11 de febrer del 2011

Terra Negra. J. N. Santaeulàlia

Títol: Terra Negra (1996)
Autor: Josep Navarro Santaeulàlia
Editorial: La Magrana
Col·lecció: Les ales esteses
Edició i any: Primera, 1996
Pàgines: 338
Idioma: Català
ISBN: 84-7410-880-2



Històrica

Sinopsi

Terra Negra és la primera novel·la de l'escriptor J. N. Santaeulàlia. És un projecte d'intenció agosarada -encara que dins dels paràmetres de la novel·la tradicional- i d'un resultat alhora equilibrat i efectista. Guerra, venjança, misteri, amistat, passió son temes que teixeixen la trama d'una ficció en un teler de tipus històric. Novel·la històrica? Sí, però molt més que la reducció d'una història en la Història. La tercera Guerra Carlina de 1872 a 1876 és el context en el qual Santaeulàlia ha recreat les relacions entre els diferents personatges de Terra Negra.

Sobre l'autor
Josep Navarro i Santaeulàlia (Banyoles, 1955) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, catedràtic d'institut i professor a l'IES Pere Alsius de Banyoles.
Al llarg de la seva trajectòria literària ha conreat gairebé tots els gèneres: poesia, novel·la, relat curt, assaig i llibre de viatges. S'estrena com a escriptor amb un llibre de poemes, "Memòria de la carn" (1987) que rebrà el premi Miquel de Palol de poesia i continua la seva carrera literària cultivant la narrativa breu amb "Objectes perduts" (1990). Pel que fa a la novel·la, "Terra negra" (1996) enceta un camí al llarg del qual podem trobar obres com "Bulbs" (1999) premi Crítica Serra d'Or de novel·la, "L'absent" (2000), "Ulls d'aigua" (2002) premi Columna 2002 i la seva darrera creació "Punt mort" (2005).
En l'àmbit de la prosa no de ficció cal destacar l'assaig "Qüestió de mots: del simbolisme a la poesia pura" (1990), obra doblement premiada, i el llibre de viatges "Pagodes i gratacels: Un viatge al Japó" (2001).
Ha traduït al català "Vint-i-cinc poemes" (1986) de Stéphane Mallarmé i un recull de poesia japonesa "Marea baixa: haikús de primavera i d'estiu" (1997).
Actualment, a més d'estar vinculat al món educatiu, el podem trobar com a col·laborador en el "Punt Diari" i la "Revista de Girona".

Obra
Podeu consultar aquí les seves publicacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada