dijous, 13 de gener del 2011

La solitud dels nombres primers. Paolo Giordano

Títol: La solitud dels nombres primers (2008)
Autor: Paolo Giordano
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Labutxaca narrativa
Edició i any: Primera, 2010
Pàgines: 311
Idioma: Català
ISBN: 978-84-9930-073-3



Novel·la

Sinopsi
En una classe de primer curs, en Mattia havia après que entre els nombres primers n'hi ha alguns que són encara més especials. Els matemàtics els anomenen primers bessons: són parelles de nombres primers que estan de costat, més ben dit, quasi de costat, perquè entre ells sempre hi ha un nombre parell que els impedeix tocar-se realment. Nombres com l'11 i el 13, el 17 i el 19, o el 41 i el 43. En Mattia pensava que ell i l'Alice eren així, dos primers bessons, sols i perduts, propers però no pas prou per tocar-se realment. A ella, però, no l'hi havia dit mai. Aquesta bonica metàfora és la clau de la dolorosa i commovedora història de l'Alice i en Mattia. Un matí fred de neu espessa, l'Alice pateix un greu accident d'esquí. Si la fermesa i maduresa amb que aquest jove autor desenvolupa el to narratiu impressiona i sorprèn, no menys admirable resulta el seu valor per acostar-se sense complexos, ni més ni menys, a l'essència de la soledat.

Sobre l'autor
Paolo Giordano (Turín, 1982), és un escriptor italià guanyador del Premi Strega en la seva edició de 2008 amb la seva primera novel·la, La soledat dels nombres primers. Actualment viu a San Mauro Torinese, el seu lloc d'origen. El seu pare Bruno és ginecòleg, mentre que la seva mare Iside és professora d'anglès. També té una germana més gran.
L'any 2001 es diploma amb una qualificació excepcional (100/100) en el Liceu científic estatal "Gino Segré" de Turín. Finalitza la seva llicenciatura (laurea especialistica, titulació universitària italiana) en Física de les interaccions fonamentals, graduant-se cum laude a la Universitat de Turín, amb una tesis de laurea considerada entre les millors. Va obtenir una beca per realitzar un doctorat en física de partícules a l'Escola de doctorat en Ciència i Alta tecnologia de la mateixa Universitat. Es troba estudiant les propietats del quark fondo en un projecte cofinanciat per l'Institut Nacional de Física Nuclear d'Itàlia.
És autor de la novel·la La soledat dels números primers, editada a Itàlia per Mondadori el gener del 2008, guanyant aquest mateix any el Premi Campiello, el Premi Fiesole Narrativa Under 40 i el Premi Strega. Als seus 26 anys és l'escriptor més jove que ha guanyat aquest últim reconeixement literari. Segons Tuttolibri, el suplement cultural del diari La Stampa, és el llibre més vengut a Itàlia el 2008, amb més d'un milió de copies.
Segons l'autor, en aquest llibre, Mattia i Alice, els protagonistes de la novel·la, són dos "nombres primers bessons", separats per un únic número parell que no els permet trobar-se, malgrat estar tan a prop. És, en paraules del propi autor, "extremadament representatiu d'un cert món juvenil de la burgesia, de la burgesia opulenta, que ofereix comoditats als seus propis fills deixant-los en la més absoluta soledat i abandonats a si mateixos". La idea de fons de la novel·la va néixer durant la fase d'escriptura, que va durar nou mesos. Aquesta novel·la ha estat traduïda a diversos països (França, Holanda, Portugal, Regne Unit, Catalunya i Espanya).
Podeu consultar trobar més informació sobre l'autor a la seva pàgina web.

Obra
- La solitud dels nombres primers

També ha escrit diversos relats i publicacions científiques. Ho podeu consultar aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada